Till Lihkkus huvudsida
Till Lihkkus huvudsida

Svensk lapphund - Lihkkus läsvärda artiklar

Lihkkus Banner

Att leva med en blind hund

av Bill Leksén. (sammanfattning från olika källor på Internet)

Om hunden blir blind

En hund vars båda föräldrapar är bärare av PRA-gen riskerar att bli blind på sin ålders höst. Men alla hundar kan faktiskt drabbas av starr, eller andra ögonsjukdomar som ger blindhet. På Internet finns flera råd om detta.

Det finns också en engelskspråkig bok Living with blind dogs. Caroline D. Levin. Lantern Publications, 1998, 2003. ISBN 0-9672253-4-5, 188 sidor med illustrationer (pris ca USD 30).

Boken går utförligt genom olika ögonsjukdomar hos hund; hur den dominanta hunden reagerar på sin blindhet;hur den undergivna hunden reagerar; blinda hundar och kroppsspråk; träningstips etc.

Blinda hundar klarar sig faktiskt bättre än blinda människor.

Hunden har mycket skarp hörsel och ett enormt luktsinne, så redan där klarar sig hunden bättre än vi människor. Om Din hund blivit blind, så är det stort tålamod som gäller.

Ändra inte på saker och ting

Möblera inte om! Ändra inget ute i träd- gården eller i hundens näromgivning! Låt allt stå på bestämda platser: vattenskål, matskål, sovplats, soffor, fåtöljer, TV etc. Ställ gärna matskålen på en liten matta.

Var pedant

Låt inte saker ligga slängda hur som helst. Ett par skor eller en leksak på fel plats kan vålla problem för den blinde.

Öva in varningsord

för att kunna hejda hunden om den är på väg att stöta samman med något, t ex STOPP eller ett mjukt och vänligt signalord som VÄNTA.

Orienteringshjälp

Smala gångmattor kan hjälpa hunden att hitta rätt i bostaden. En radio på pyttelåg ljudnivå blir en ljudfyr för orientering. De som har en blind hund, säger sig ha lagt märke till att när ljudet på TV:n är på, så har hunden inga problem att orientera sig i rummet, men när ljudet är avstängt, så får hunden problem.

Fyrbåkar

Placera gärna ut lämpliga dofter på vissa ställen som orienteringspunkter för hunden, t ex aromatiska dofter på som dörrkarmar, dörrkarmar och möbler, även på areor utomhus. Pepparmyntolja kan t ex vara signal för positiva ting, såsom dörröppningar.

Ättika för negativa ting som måste undvikas. Applicera ytterst lite doft. Testa först, så att det inte blir fläckar. Apelsindoft kan t ex signalera något viktigt t ex första och sista trappsteget).

Modifiera hundens leksaker.

Om en boll varit favoritleksaken, placera en liten pingla inne i bollen. Jordnötsmör eller leverpastej på bollen kan göra den så mycket roligare.

Säkra bostaden

Kolla igenom hela bostaden. Finns föremål som kan hamna i hundens ögon; något att snubbla över; farlig trappa att störta utför? Ute i trädgården, trimma bort kvistar och grenar i hundens huvudhöjd.

Säkra området, så att inte hunden av misstag lämnar det och vandrar sin väg. Blind hund hittar i allmänhet inte hem så lätt. Barnhagar, ramper etc kan vara till hjälp som barriärer.

Eller lägg ut en barriär av sand eller stenar runt ett farligt område. Varning för swimmingpool, öppen spis eller annan eldstad, öppna trappor, balkonger m.m. Använd Din fantasi.

Lek med hunden

Även människor kan hunden betrakta som leksaker, så ned på golvet på hundens nivå och fåna dig. Hunden älskar allt sådant. Nu gäller det att aktivera den och göra det kul för den.

Godis i olika former är alltid motiverande. Lek med vittringsapporter etc.

Signalera din närvaro

Ute på promenad, ha något vid byxorna eller skorna som rasslar eller pinglar så att hunden lätt kan lokalisera Dig.

Även om flexikoppel är att betrakta som ett "latmanssnöre" för slöa hund-ägare, så är flexikopplet faktiskt rätt pryl för att ge den blinda hunden lite frihet.

Sätt gärna en pingla på den blinda hunden, så människor och hundar vet att den är på gång. Alla katter i grannskapet kommer att uppskatta detta.

Långsam process

Till en början inser inte hunden själv att den är blind. Det var väl någon som släckt lampan, tänker den. Kanske inte solen hunnit gå upp ännu?

Personlighetsförändringar

Var beredd på viss aggressivitet, svartsjuka, irritation. Du måste behålla lugnet och kontrollen. Du är ju ledaren! Övergöd inte hunden för att trösta!.

Ömka inte hunden! Den måste förr eller senare lära sig att foga sig i sitt öde. Som vid all hundhållning, var bara vänlig, konsekvent och bestämd. Tappa ej humöret. Bär inte omkring hunden som en bebis.

Precis som en blind människa har hunden sin självkänsla och stolthet och vill uppleva att den själv är i full kontroll.


Varna besökare.

Sätt ev. upp en varningsskylt för besökare om hunden är blind, så att de kan undvika att trampa på den.

Acceptera det som skett

Ingen kan göra något åt det. Ge din blinda hund ett så trevligt liv som möjligt. Det kan ta flera veckor för en blind hund att anpassa sig till det nya arbetssättet. Om hunden gradvis blivit blind, är det lättare för den att anpassa sig, än om den blivit plötsligt blind.

Var övertydlig

Om Du inte tidigare varit tydlig med dina kommandon, så är det hög tid att lära sig att bli det nu.

PASS! - när hunden är på väg mot ett hinder.

TRAPPA! - när hunden är vid en trappa och börjar känna trappstegen och sniffa efter dem.

HOPP! - när det är OK för hunden att hoppa ned från fåtölj etc.

DUKTIG!!!

Den blinda hunden måste överösas med beröm, när han klarar av den allra enklaste manöver. Du måste öva dig att berömma mer än du någonsin gjort tidigare. Erfaret folk säger att hunden riktigt växer och blir själaglad när det allt funkar.

Uppträd normalt

Försök behandla den blinda hunden så normalt som möjligt. Lirka, uppmuntra, beröm och förvänta dig att hunden skall klara av nästan allting som den klarat tidigare. Utnyttja hundens luktsinne och hörsel och känsel och hitta på sätt att hjälpa den.

Inte ens en seende hund ser bra

Lägg märke till när du närmar dig en seende hund från avstånd. Den ser din silhuett, och stannar, men är inte säker på om det är du.

Även om du tilltalar hunden, så är den fortfarande osäker, men så snart som du är tillräckligt nära för att överföra din vittring, kommer den springande mot dig och är lycklig.

En hund förlitar sig i alltså första hand på alla sina andra sinnen. Synen kommer i sista hand.

Var hjälpsam

Om hunden blivit desorienterad, ledsaga den vänligt tillbaka till det korrekta stället, såsom matplats eller sovplats.

Väck hunden varsamt

- med rösten, inte genom att ta på den. När hunden vaknat, prata med den, och smek den.

Blindmärk hunden.

Fäst gärna en liten ID-bricka eller något annat vid hundens halsband som talar om att den är blind och kontaktinformation.

Utfordra på bestämda tider

Knacka gärna på matskålen, så att det klingar. Det ljudet hjälper hunden.

Övervaka

- alla utomhusaktiviteter.
En blind hund hinner inte upptäcka alla faror eller springa från dem, särskilt inte om han blir attackerad eller jagad av en ilsken hund.

*** Du är nu ledarhunden!!! ***

Du är hundens ögon och är lika uppmärksam som en ledarhund. Använd sele, hellre än koppel. Den blinda hunden får aldrig springa omkring hej vilt.

Prata vänligt med hunden när du rastar den. Tala om för den att han eller hon är på rätt spår, varna för hinder och faror där framme.

Klappa gärna rytmiskt i händerna vid inkallning - klapp-klapp, så att hunden hör direkt var Du är.

Håll hunden i lagom lång löplina, ty som blind bör den inte gå helt lös.

Erbjud hunden en bur med öppen dörr att känna sig säker i.

Stimulera alla andra sinnen. Bjud hunden på dofter. Använd din fantasi!

Om du har barn, låt dem ev. krypa omkring en stund på golvet med ögonbindel för att bättre förståelse hur det är att leva som blind hund.

***



Copyright © 2006 Bill Leksén. All rights reserved.
-- Uppdaterad: 2009-03-10