Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Doggie-Zen - ett modernt begrepp i samband med hunddressyr
av Bill Leksén

Lihkkus Banner


Doggie-Zen är ett modernt uttryck i samband med hunddressyr. Uttrycket dök upp i USA i början av "klickerträningsvågen" för ca tio år sedan, och är inspirerat av Zen-buddismen. Zen syftar på buddismens filosofi om mental kontroll (självbehärskning). Avstå från något här i jordelivet, så får Du belöning efter döden.

Doggie-Zen syftar däremot - för hunden trevligt nog - till att belöningen skall komma redan här och nu i livet. Om hunden avstår från något, så har den chansen att få uppleva något positivt i stället.
Doggie-Zen syftar till att lära hunden självbehärskning. Ge upp något bra för att få något bättre. För att få godis, måste Du avstå från godiset. Den här metodiken - som snarare är en träningsfilosofi än träningsmetod - härrör från USA-tränaren Shirley Chong.

Det allra första steget är att innan hunden får sin mat, så måste den sitta och titta på Dig, och vänta tills Du sagt "varsågod". Den får inte störta ut genom dörren, utan att ha fått tillstånd etc. Om Din hund fått syn på en annan hund som den vill gå fram och hälsa på, så gäller det att STANNA och STÅ STILLA. Belöningen blir att få träffa den andra hunden. Om den kopplade hunden är på väg mot ett mål, så tvärstannar man helt enkelt och står blick stilla, om man så skall bli stående där halva dan (envis lapphund!) - men man tager icke ett endaste steg förrän kopplet blivit slakt.

Doggie-zen och vardagslydnad

Doggie-Zen innebär att vänja hunden vid att invänta en "varsågod-signal" från sin ägare istället för att störta iväg okontrollerat, vare sig det nu handlar om godis, leksak, annan hund etc. Vill hannen absolut bort till lyktstolpen och markera? Okej. Men då först gå i slakt koppel fram till lyktstolpen! Om hunden börjar dra, så tvärstannar man och växer fast i marken, och står stilla ända tills hunden själv kommit till insikt om vad den bör göra för att få sin vilja fram, - helt enkelt sluta dra i kopplet. Här krävs en ängels tålamod att vänta ut hunden... Ja, det är nog snarare hundägaren som behöver tränas, inte hunden. Många människor är faktiskt otåligare än sina hundar!

Viktigt är att inte tjata på hunden för att få den att göra saker. Låt den välja frivilligt, ty det är just frivilligheten som ger den största inlärningseffekten. Personligen finner jag dock den här träningsfilosofin svår att tillämpa fullt ut på promenader i långlina i storstadens grönområden. Det är mycket att ta hänsyn till i omgivningen: stavgående pensionärer, flanörer, cyklister, joggare på gångstigarna etc. Linan måste hållas ur vägen, så att den inte stör andra människor m.m.

Inte rycka hunden i kopplet

Doggie-Zen är alltså allt annat än den gammalmodiga metoden med ryck och slit i kopplet som tyvärr fortfarande förekommer nu på 2000-talet, och som sorgligt nog predikas av vissa hund-experter i TV. Kort sagt, Du kan träna Doggie-Zen exakt varje gång som Du ser att din hund strävar efter något den tycker om. Svårare än så är det inte, men det här kräver tålamod av husse eller matte.

Gå fint i kopplet

Övningen kallas "Gå mot ett mål". Man går mot något som hunden eftertraktar. Så fort hunden drar det allra minsta i kopplet, går man genast tillbaka till startpunkten. Vissa hundar förstår schäsen ganska snabbt. Andra är trögare. När det gäller lapphund handlar det förmodligen bara om envishet och en viss ovilja att samarbeta, inte dumhet.

Livsbelöningar

Ian Dunbar, veterinär, beteendevetare, benämner det "life rewards", dvs livsbelöningar. Vi kan utnyttja de förstärkare som redan finns i hundens vardagsmiljö, säger han. Det vanliga är att hundägare stoppar hunden med ett kraftfullt "nej" eller andra obehag för att få den att "styrsla sig", medan Doggie-Zen i stället går ut på att träna hunden till självbehärskning genom positiv förstärkning. När den sitter och väntar, samtidigt som den tittar på oss, så belönas den med att få springa bort till det åtråvärda. Alltså träning med positiv förstärkning.

Den norske hundexperten Morten Egtvedt berättar i tidningen Canis att han experi-menterat lite med att använda löptikar som belöning för att få sin hanne att gå i fritt följ. När hunden tittat på föraren har den blivit belönad med frikommando och fått tillstånd att springa bort till tiken (i koppel) och sniffa på henne i 7-8 sekunder. Sedan har hunden ånyo tvingats gå några meter i fritt följ, innan den fått ett nytt frikommando.

Missbruka inte förbudsordet NEJ

Använd bara NEJ i samband med starka förbud. Det kräver stor träning för mig som människa att låta bli att säga NEJ, ty det sitter ju liksom i ryggmärgen. Effektivt är att använda en helt neutral felsignal. Själv använder jag det universella "ah-AH" som betyder "lägg av med det där". Många anser att man kan ha en tredje signal som är totalt neutral, nämligen ordet "FEL" uttalat helt lidelsefritt, utan någon som helst känsla i tonfallet, och som bara betyder "Fel lille vän, försök igen!" De få gånger jag ropar NEJ!!!, sker det med sådan skärpa att gamla tanter i parken förskräckt rycker till, men då har det verkligen varit läge för NEJ, för HUNDEN förstås! Och då lyssnar han!

Att tänka som hunden själv

Doggie-Zen är mera en träningsfilosofi mer än en exakt metod - ett sätt för tränaren att tänka ut hur man kan träna ur hundens synvinkel, att försöka tänka som hunden själv. Mycket av det här lärs ju redan i dag ut på många hundkurser, utan att man sätter tjusiga etiketter på metodiken. Om vi är på väg att kasta en boll och hunden skäller uppfordrande, så kastar vi inte bollen, utan gömmer den bakom ryggen och väntar tills hunden tystnat. Det här är för hunden att ge upp något för att få något.

Godisprovokation

Shirley Chong säger: Tag fram smaskigt väldoftande godis och skär upp pyttesmå bitar. Visa hunden godiset i Din hand, Stäng handen och låt hunden sukta, sniffa, slicka, nafsa och försöka ta godiset. Till sist ger hunden upp. När hunden givit upp och vänder bort huvudet, även om det så bara är för en kort sekund, fånga ögonblicket genom att klicka med klickern och öppna handen.
Viktigt: Sänk ned handen till hundens nosnivå, så att det blir lätt att ta godiset. Om hunden blir överförtjust och nafsar för hårt med sina tänder, säger Du AJJJ! och stirrar på handen och drar snabbt undan den från hunden några sekunder. Gör den här godisövningen på så många olika ställen som Du kan. Det gäller ju som i all hundträning att variera miljön.

Hund! Behärska Dig, så får Du vad Du vill!

Doggie-Zen-filosofin bygger på att "Du får vad Du vill om Du först visar självbehärskning. Gör först det här X, så får du som bonus leka lite med de andra hundarna..." Hundköpare startar lämpligen med enkla övningar redan när hunden är valp, t ex att sitta och vänta på varsågod till maten, varsågod för att gå ut genom dörren etc och ökar sedan svårighetsgraden, och uppträder mjukt och vänligt med bestämt mot hunden.

Budskapet till hunden är: Om Du är villig att ge upp något bra, så kommer Du att få något bättre. Men som sagt detta kräver att hundägaren tränar upp sin förmåga att arbeta på det här sättet. Hunden kan ju redan det här. Den bara måste få lite vägledning. Jag skrev faktiskt den här artikeln mest för att påminna mig själv om att jag måste bli bättre på Doggie Zen. För jag är verkligen ingen stjärna på metoden, utan mera van vid det gamla dumma stuket med "pli på hunden", "Det där måste man ta ur dom..." m.m.

* * *
Bill Leksén

Att våga yla som en varg

av Bill Leksén
Dog En gång i livet hade jag en snäll blandrastik som jag kunde ha helt lös, utan vare sig koppel eller halsband mitt inne i centrala Stockholm.

Hon var en blandning mellan Schäfer och Jämtspets och hon gick klistrad vid min sida på ett sätt som skulle ha gjort en brukshundsinstruktör lyrisk. Ändå tränade jag henne inte ens 10% av vad jag nu lägger ned på vår envisa lapphund Lihkku.

Värsta scenariot är när ohyfsade hundar (vars ägare påstår sig ha full pli på sina hundar) plötsligt sticker iväg upp till Riksarkivet här på Kungsholmen, där det vimlar av dvärgkaniner. Då dras den stackars Lihkku med i fördärvet.

Senaste gången detta hände, så ställde jag mig och ylade som en varg.

Jag har nämligen fått lära mig att detta på hundspråket betyder "allmänt anrop", "allmän samling". Det här tar jag till i kris-lägen bara några få gånger om året. Men man får inte vara blyg när man ylar offentligt. En del tokholmare tror ju att jag är tokig som låter så där. Så blåste jag i min visselpipa och ropade alla de tre hundarnas namn, mest ropade jag Lihkku! I ärlighetens namn, nämner jag att de andra ägarna också tjoade och vädjade att deras "väldresserade" hundar skulle komma tillbaka.

Till min enorma glädje vände Lihkku om och drog med sig de andra jyckarna. Han kom tillbaka från ett avstånd på över 100 meter. Stolt husse! Pust. De andra hundägarna fick väl för sig att jag har full pli på Lihkku, men det var ju bara ylandet som gjorde susen.

Jag skulle dock vara lyckligare om Lihkku vore inkallningssäker till 100% - för det är ju vad jag är van vid. Förmodligen är det så att vi som har de fria viddernas hund måste träna inkallning mycket mera intensivt än andra, och ta till särskilda knep.

Men, egentligen, handen på hjärtat - hur många vågar ställa sig på en allmän badplats mitt i Stockholm och yla, utan att skämmas det minsta? Pröva att yla i ett sådant här krisläge. Det kan göra susen. Men var beredd på att folk stirrar konstigt på Dig.

Förresten, hur kommer det sig att vi har mängder av kaniner i Stockholm? Svar, några djuraktivister släppte lös ett helt gäng ur ett laboratorium här i stadsdelen, och kaniner har en sagolik förmåga att föröka sig. Det fanns över 500 stycken en sommar och skadedjursgruppen ägnade sig åt storskalig avskjutning, men det har inte hjälpt särskilt mycket.

Kaninerna tvingar mig att hålla Lihkku i långlina, så mycket som möjligt. Det vore nämligen förödande om en kanin skulle smita över trafikleden och dra honom med sig.

* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till Lihkkus huvudsida


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2009-02-19