Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Justerbar knipknop
av Bill Leksén

Lihkkus Banner


Här visas en mycket enkel fastgöringsknop, lätt att lära sig, lätt att komma ihåg - till nytta för allt möjligt, t ex för att fästa änden av en tvättlina i en krok eller stång etc.

Det fiffiga med den här knopen är att den kan "glidjusteras", dvs flyttas utmed linan för att sträcka linan.

Den här knopen går i mycket bättre beknip än många andra fastgöringsknopar.

Genom att låta knopen glida utmed linan kan du t ex spänna en tältlina.

Knopen kniper åt linan, oavsett till vilken punkt du glidflyttat den. Och den bekniper utmärkt vid belastning.

Om man ramlar över bord från en segelbåt och skepparn varit klok nog att låta en fånglina släpa efter båten, eller att någon slänger ut en livlina till den nödställde, så drar man linan om livet och använder samma princip för att låsa tampen runt linan.

Inom scoutrörelsen lär man ut att använda det berömda Pålsteket i sådana lägen. Men tro mig i kallt vatten hinner du drunkna, innan du ens hunnit slå pålsteket med frusna fingrar.


Bild 1

Bild 2


Bild 3

Beskrivning:
Dra linan upp bakom stången och framåt mot dig själv.

För tampen åt höger över linan (bild 1)

För tampen under linan åt vänster; sedan åt höger över linan igen; så åt vänster under linan;
gå åt höger över linan, dvs "slingra" tampen runt linan i två törnar. Dra slutligen tampen bakom linan och sig själv och gå åt höger igen. Stick sedan in tampen under sig själv (bild 2).

Nu kan knopen fås att glida uppåt och nedåt (den glider faktiskt lättas uppåt). Om Du samsar den, dvs drar åt dess delar, så kommer den att knipa om linan, särskilt vid belastning (bild 3).

Om du inte använder knopar särskilt ofta, så är just den här knipknopen förmodligen den enda du kommer att behöva för sådana här ändamål.

Det fina är att även om du glömt bort hur man slår den, så kommer du att kunna uppfinna den på nytt, om du övat några gånger att slå den och snappat principen för den.

För alla och envar som skall spänna en tvättlina eller tältlina eller dylikt, ville jag inte undanhålla den här knopen som märkligt nog inte är så ofta beskriven i svensk knoplitteratur.


För andra smarta knopar som är praktiska för hundägare, klicka på Smarta knopar.
* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till läsvärda artiklar


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2009-04-27