Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Target training, av Bill Leksén

Lihkkus Banner


I annat sammanhang skrev jag under boktipset lite om klickerträning, en träningsmetod så effektiv att det är förvånansvärt att inte fler hundägare tagit den till sig.

Nosa på ett mål

"Target training" är en metod som i sin tur bygger på Klickerträning. Någon vedertagen svensk term finns inte. Kanske "Målträning"?

Om Din hund är klickertränad, dvs uppfattar klickljudet från en klicker som en OKEJ-signal, så kanske Du borde fundera på "target training". Det engelska ordet "target" innebär "mål" eller "måltavla".

Target stick

- är en pekpinne (styrpinne) som den klickertränade hunden följer som ett mål. När hunden lärt sig att försöka nosa på pinnen, kan den lätt styras mot ett bestämt mål. Målet kan vara rörligt eller stillastående. Målet behöver inte bara vara en pinne; kan vara en musmatta till en dator, ett lock till ett margarinpaket etc, beroende på vad hunden tränats att nosa på.

Den bästa pekpinnen bär Du med Dig vart Du än tar vägen - Ditt pekfinger! Om vår Svenska Lapphund Lihkku måste vara ur vägen för folk när vi besöker en bank, åker buss eller T-bana, eller hiss * så kan jag styra honom till lämplig plats genom att säga signalordet "touch" (uttalas "tatch") och hålla fram pekfingret.

Unikt signalord

Du bör välja ett signalord som låter bra i hundens öron. Det bör dessutom vara ett unikt ord som inte alls an-vänds i vardagligt tal.

Men detta gäller ju egentligen för alla signalord (kommandon) för hunden.
Just när det gäller klickerträning och "target training", är det mycket vik-tigt att signalordet endast används för sitt ändamål. Kanske vore det smart att använda ett nordsamiskt ord, eller något klatschigt ord från något ovanligare språk? Använd helst två olika signalord, ett för pekfingret, - ett annat för pekpinnen.

Styra hunden med pekfingret

- är rimligen bättre än att lyfta upp hunden, knuffa den, dra eller rycka i kopplet, tjafsa och bråka med den, skälla och gorma på den.

Med både klickerträning och "target training" låter Du hunden själv räkna ut vad Du önskar att den skall göra.

Pekpinnen (target stick) kan användas för att lära hunden nyttiga ting som att hoppa in och ut ur bilen på ett civiliserat sätt, hoppa upp på ett skötbord hemma eller hos veterinären, hinderhopp, gå FOT, BAKOM, FÖRE, HÖGER SIDA etc.

Fjärrdirigering

I avancerad hundsträning används ofta en "target stick" för fjärrdirigering av hunden. Målet kan då vara en upprättstående pinne som stuckits ned i marken.

Med "target training" går det att minska en hel del på godisgivandet, så att man slipper bli en godisautomat, och slipper att onödigtvis skämma bort hunden. Det finns ju hundar som till sist kräver godis för att överhuvud taget prestera det allra minsta! Det finns också hundar som blir helt blasé på godis och inte alls bryr sig!

Godis är för övrigt en Okej-signal för hunden. Men en signal som sänds ut på för ofta förlorar sin kraft. Att upprepa en signal för många gånger vattnar ur signalvärdet.

Hundtricks

Det finns hundtränare som övat in olika tricks med hjälp av en "target stick", t ex stänga en dörr, slå av en strömbrytare, hämta olika namngivna föremål, hämta fjärrkontrollen till teven, gå och hämta husses öl ur kylskåpet och bära fram burken till husse när han tittar på TV. Det är så man tränar servicehundar.

Med klicker och med pekfingret som "target" har jag övat Lihkku att sätta sig på rätt ställe i hissen, nämligen i inre vänster hörn. Sedermera lade jag på signalordet HÖRNET. Numera sätter han sig självmant på rätt plats och är ur vägen när han åker hiss.

Lyxig target stick

Lihkku

Som pekpinne kan man egentligen använda vilken pinne som helst som är ca 80 cm lång - en radioantenn, en smal pinne Du hittat i skogen, en pekpinne av det slag som föredragshållare använder för att peka på en stor filmduk etc.

Själv är jag en sådan där som bara MÅSTE äga rätt pryl, så jag köpte en äkta "target stick" från Hundförlaget Canis i Norge. Kanske lite lyxigt för all del, men det är ju kul att ha rätt prylar för hundträningen.

Alltid inbillar man någon i omgivningen att man är en världsvass hund-tränare, vilket man ju tyvärr inte är. Det är en svartlackerad pinne med flera tunna rör som hålls ihop med ett elastiskt band som löper inuti rören. Den kan vikas ihop och bli kort, eller användas i sin fulla längd, beroende på hur man vill träna.

Target utan att hundägaren ens tänker på det

Lihkku

De flesta hundägare använder sig av "target training" mer eller mindre instinktivt. Om Du klappar Dig på Ditt vänstra lår två gånger för att få hunden att komma till Din sida t ex.

Om Du håller Din kupade hand med låtsasgodis i den, och drar handen från hunden och bakom Din rygg och till Din vänstra sida för att få hunden att förstå hur den skall gå till läget FOT i klassisk inkallning, så är detta också en form av "targeting". I det fallet är Din hand ett mål (target).

Och som sagt var, Ditt pekfinger kan med fördel användas som "target stick" om Du klickertränat hunden, så att den förstår att följa fingret på kommando. I all dressyr är det mycket viktigt att hålla saker och ting så konstanta som möjligt, och att utsätta hunden för så få variabler som möjligt. Det är därför viktigt att hunden lär sig känna igen "sin egen mål-pinne". Det är mycket av den anledningen som jag använder en riktig "target stick".
Den kostar 175 kronor. På Canis websida "www.canis.no" finns också bra beskrivningar (på norska) om hur "target training" går till i praktiken. Bäst är nog att ha ett signalord för pekfingret och ett helt annat för pek-pinnen, så blir det lättare för hunden.

Skådespelande hund

Lihkku

Jag har bl.a. tränat in fåniga saker (stupid pet tricks), såsom att nosa på min tumme när jag säger "Tumme-tott", och på mitt lillfinger när jag säger "Vicke Vire", mera som en kul lek för hunden. Folk som inte känner till moderna träningsmetoder, tror att Lihkku är så intelligent att han förstår vad mina fingrar kallas på barnspråk.

"Target training" används med fram-gång vid träning av hundar för film-industrin, och endast tränarens fantasi och skicklighet sätter gränser för framgångarna. På teve såg jag bl.a. en liten snutt från en filminspelning, där man target-styrde hundens blick framför en dator. Man ville att det skulle se ut som om hunden skrev på tangentbordet. Det skulle föra för långt att här be-rätta i detalj hur man utövar "target training".

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2009-02-25