Lihkku ( Svensk lapphund ) - ger tips för Dig som tänker ställa Din hund i Tyskland

Till Lihkkus huvudsida

Ställa ut hunden i Tyskland
- tips och erfarenheter.

Lihkkus Banner

Utställning ("Ausstellung" eller "Zuchtschau") i Tyskland

Den här informationen är tänkt att vara till hjälp för Dig som ev. planerar att ställa ut hund i Tyskland.

Det är mycket atta läsa här men nyttiga informationer här. Tag gärna ut på Din skrivare för att läsa på papper i lugn och ro.

Men kolla alltid själv med Tyska kennelklubbenm eftersom regler och rutiner kan ha ändrats..

Tyska kenneklubben

Den heter VDH - Verband für das Deutsche Hundewesen e. V..

Postadressen är: Westfalendamm 174, 44141 Dortmund,Tyskland.

Den har följande Internet-adress:

http://www.vdh.de

Vaccinationer

I många europeiska länder (t ex Tyskland) gäller att hunden skall ha omvaccinerats mot Rabies senast 30 dagar före utställningen.

Som väl de flesta numera känner till måste hunden ha ett s.k. EU-pass vid resa i Europa utanför Sveriges gränser.

Fram till 2011-12-31 måste hunden vara avmaskad mot rävens bandmask. Köp Drontal avmaskingsmedel på apoteket och ha med dig. Låt behörig utställningsveterinär ge hunden det maskmedlet och stämpla i EU-passet att så gjorts, innan hemresan till Sverige.

Kravet på avmasking kommer att vara borttaget från 1.1.2012.

Alldeles ovavsett innehav av EU-pass är det absolut obligatoriskt att anmäla hunden vid återinförsel till Sverige.

Anmälningsavgift (Tyskt ord: "Meldegebühr")

Tyska kennelklubben har inget postgirokonto i Sverige, så Du måste betala via banköverföring, eller via Internet on-line.

*** Viktigt ****

Att tänka på när Du betalar in anmälningsavgift till Tyskland är att kryssa för rutan att Du betalar den tyska bankens ev. avgifter.

Om Du inte gör det, så dras bankavgiften från anmälningsavgiften och då kommer inte rätt anmälningsavgift att nå Kennelklubben.

Bekräftelse om deltagande

När Du betalat in anmälningsavgiften till VDH (Tyska kennelklubben) och skickat in anmälningsblanketten och en kopia av kvittot på betalningen, så händer ingenting förrän sista anmälningsdatum gått ut. Strax därefter skickar VDH ut en bekräftelse med anmälningsnummer, hundens namn, reg nr och vilket utställningsdatum samt vilken utställningsring.

VARNING, HÅLL KOLL!!!!

Med den säkerhetsnoja som vi har, så anmälde vi vår hund till utställningen i Dortmund 2006, BÅDE per fax och per vanligt postalt brev.

När vi ringde och kollade med Tyska Kennelklubben (VDH), så hade de inte sett röken av vårt postala brev!!! Hur kul hade det varit på en skala, om vi inte skulle ha kollat, och om vi skulle ha missat att bli anmälda. Just på den utställningen, vann vår Lihkku en titel som ingen annan Svensk Lapphund nu innehar på hela jordklotet, nämligen VDH Jahrhundert-Sieger (Århundradets segrar). Tyska kennelklubben firade 100-års-jubileum, och titeln kunde bara vinnas en enda dag.

Av våra erfarenheter kan man lära: var nojig, anmäl på flera sätt, ring till VDH i Tyskland och kolla för säkerhets skull!

Nummerlappen ges ut av ringsekreteraren

Till skillnad vad som är fallet i de skandinaviska länderna, skickas ingen nummerlapp ut - ej heller uppgift om antalet deltagande hundar i viss ras, så att man kan räkna ut ungefär när man skall komma till ringen. Alla sådana uppgifter får man vid insläppet när man får utställningskatalogen.

Strax innan bedömningen av hundarna skall börja, skall Du gå fram till ringsekreteraren med katalogen i handen och rätt sida uppslagen, så att Du för ringsekr. snabbt kan peka ut Din egen hunds utställningsnummer i katalogen. Du får då en nummerlapp av ringsekr.. Så går det till på de flesta utställningar ute i Europa.

Först när ALLA hundar i Din utställningsring efter flera timmare blivit färdigbedömda, ngsringen, får Du hämta ut en mapp som innehåller domarkritik, ev. diplom och BIR-beviset etc. Glöm inte att gå tillbaka till Din utställningsring i rätt tid och hämta ut Din mapp.

Upplysningen om detta var i Dortmund mycket skral. En dam missade detta och fick problem med att få ut sina bevis. Fick efter en massa krångel ut mappen först nästa dag! Utställningsproffsen vet ju sådant här redan på förhand, men inte vi som är nybörjare. Själva fick vi av en slump veta detta och kunde informera damen som missat mappen.

Om Din hund blivit BOB (BIR, dvs bäst-i-rasen), så skall hunden visas senare på eftermiddagen i BIG (Bäst-i-grupp). Detta kallas för "die Ehrenring" (Ärans ring). I Din mapp skall finnas ett litet BOB-kort som Du skall sätta på Dig och bära på Dig när Du infinner Dig i "Ehrenring", ty detta är beviset för att Din hund har rätt att ställa upp där som BOB-hund (BIR-hund).

Att ställa upp i grupputtagningen är *OBLIGATORISKT*. På Europeiska utställningar får man inte lämna utställningshallarna förrän sent på eftermiddagen, och det finns vakter som kontrollerar vid utgången. Dessutom är det en fruktansvärd oartighet mot arrangörerna att inte ställa upp i grupputtagningen, där hundar av resp. ras kommer att defilera förbi domartribunen med prominenta åskådare. Alla BIR-vinnare brukar dessutom få fina presenter. I Dortmund fick vi en flaska champagne med den tyska kennelklubbens etikett och en påse hundmat och särskilt lyxigt hundgodis...

Det är också nyttigt för Din hund att vara med i grupputtagningen. Själva ser vi det som en form av avancerad ringträning i en stökig miljö där det spelas högljudd och pampig marschmusik och applåderna dånar.

Viktigt!

Det nedanstående gäller endast fram till 31.12.2011. Från årsskiftet behöver hunden inte avmaskas innan hemresan. MEN jag rekommenderar att man gör detta frivilligt i alla fall, eftersom rävens bandmask kan smitta dig som människa via hundens päls etc, och att du riskerar att ådra dig en dödlig leversjukdom.

Enligt min mening är det urbota dumt av Jordbruksverket att ta bort avmaskningskravet från årsskiftet. I gengäld kräver Norge numera från sommaren 2011 att hundar skall vara avmaskade om de kommer från Sverige eller annat land och skall in i Norge.

När Du kommit till utställningen, kontakta snarast utställningsansvarig och få kontakt med tjänstgörande veterinär ("Amt-tierarzt"), så att veterinären kan ge Din hund rätt avmaskningsmedel mot rävens bandmask Echinococcus granulosus / Echinococcus multilocularis och göra vederbörlig annotation med stämpel i ndens EU-pass. Det är klokt att själv ta med sig avmaskingsmedlet, så att man har rätt medel till hands för veterinären att ge till hunden.

Ett korrekt avmaskningsmedel är t ex Drontal vetc. comp som innehåller substansen praziquantel 150 mg per tablett. Till Lapphund som väger ca 18-20 kilo brukar veterinären ge 2 tabletter.

Med färja till Tyskland

Obs! Kontrollera noggrant med rederiets bokningscentral vad som gäller om Du reser med hund. Lita inte på rederiets hemsidor.

Obs! Vissa tyska färjor har krav på munkorg för hund.

Varning för att hund i bil på bildäck när det är hett sommarväder. Det har på färjor faktiskt inträffat att hundar avlidit av värmeslag när de suttit inne i en bil.

VARNING!

sOm Du kör till färjeläget i Trelleborg och kommer vägen E4 - E6 - förbi Malmö, så måste Du vara mycket uppmärksam, strax efter att ha passerat första avfarten till Malmö.

E6 och E22 mot Trelleborg går parallellt med E20 till Köpenhamn, och körbanorna är delade med ett ganska lågt järnräcke. Det är faktiskt mycket lätt hänt att missa delningen där och att hamna på E20 mot Köpenhamn. Räddningen blir i så fall att svänga upp vid en senare avfart märkt med en liten oansenlig skylt "Svågertorp". Då kan Du komma vidare till Trelleborg via den gamla vägen.

När Du passerat avfaraten till "Svågertorp" är Du i ett mycket farligt läge, tynu kommer varningsskyltar ovanför vägbanan på svenska och engelska och att Du nu lämnar Sverige. Det här är Din absolut allra sita chans att svänga av från E20 åt höger för att nu ta Dig tillbaka till Malmö för att försöka ta Dig upp på E6 igen och göra rätt.

Enligtuppgift har dethänt att bilister tagit fel fil, missat E6:an mot Trelleborg och i slutligen hamnat i brotullen utan återvändo och fått betala runt 400 kronor för att bli utlöst och utsläppt genom en särskild grind. Ja, det har rentav förekommit att folk tvingats betala broavgiften och åka till Köpenhamn för att där vända om till Sverige igen. Det är inte läge för ett sådant misstag!

Munkorg

Du bör ta med Dig ***munkorg*** i bagaget att ha till hands. Låt oss tänka att Du hamnar i en situation där bilen havererat och Du blir nödd att tillfälligt åka tåg, spårvagn, Tunnelbana etc en kortare sträcka. Då kan munkorg vara obligatorisk. Om hunden råkar ut för en olycka, är det också bra att ha en munkorg till hands. En chockad hund kan till och med bita sin egen ägare.

Säkerhetsbälte för hunnd

Observera att enligt tysk lag är säkerhetsbälte på hunden är obligatoriskt, om Du har hunden liggande i baksätet. Vi använder och rekommenderar Allsafe men om Du söker med Google så hittar Du lägre pris. Allsafe är mycket praktiskt att använda. Lätt att sätta på hunden och stes vid bilens ordinarie säkerhetsbälte för människor. Observera att även människor skall sitta bältade enligt lag, och observera att det är absolut förbjudet att tala i mobiltelefon medan man kör bil i Tyskland (böter på det!).

Glöm inte gröna kortet och bilhandlingarna Det gröna försäkringskortet och bilens ID-handlingar måste finnas med. Skall man vara riktigt noga och följa den tyska vägtrafikförordningen, så skall man ha en brandsläckare i bilen samt reservlampor till bilen.

Svenskt pass är också obligatoriskt, trots Schengenavtalet. Tag med Dig Ditt svenska pass. Visserligen skall vi EU-medborgare bara behöva styrka vår identitet med vanlig legitimation, körkort, bankkort etc. Men jag garanterar att Du bara får trassel vid en ev. tullkontrolll, poliskontroll etc om Du inte har passet med. Tyvärr godkänner tyskarna i praktiken inte ens den särskilda EU-legitimation som polismyndigheten utfärdar.

Hitta telefonnummer och adresser i Tyskland Det som ungefär motsvarar våra svenska katalogtjänster hitta.se och eniro.se är i Tyskland Go Yellow (Gula sidorna).

Där hittar Du telefonnummer och adresser till veterinärer, turistbyråer, hotell, rumsförmedlingar, veterinärer etc.

Till Tyskland

Glöm inte möjligheten som finns att ev. resa via Danmark och sedan den korta turen med färjan Gedser - Rostock resp. Rödby - Puttgarden.
 • Alternativ 1: Färjan Helsingborg - Helsingör; Sedan ca 20 mils körning till Rödby i Danmark och färjan därifrån;
 • Alternativ 2: Bron mellan Malmö och Köpenhamn och vidare till Rödby i Danmark och färjan därifrån;.
 • Alternativ 3: Färja Trelleborg - Rostock eller Trelleborg - Travemünde.

Färjetrafik

 • Trelleborg - Travemünde ca 7,5 tim. Rederi TT line.

 • Trelleborg - Sassnitz ca 4 tim. Rederier. Rederi TT Line eller Scandlines

 • Trelleborg - Rostock, ca 5,5 tim. Rederier: TT line och Scandlines

  1. TT Line. Tel. 0410 - 562 00 www.ttline.se

  2. Scandlines. Trelleborg. Tel. 0410 - 650 00 www.scandlines.se

  I allmänhet brukar det krävas att hunden har munkorg när han vistas i olika allmänna utrymmen på färjan. Det är olika på olika färjor hur hårt man håller på det kravet. TT-line tjafsar inte om sådant om man kommer med en snäll svensk lapphund.

  Bilburen hund skall sitta i bilen på bildäck under överfarten. Vi är inte förtjusta i den lösningen, eftersom det faktiskt hänt att hundar avlidit i sådana fall. Inte kul för utställningshunden att sitta ensam i bilen, tycker vi.

  Om man åker som vanlig passagerare utan bil, gäller på vissa färjor att hunden måste vistas vid receptionen hela resan, eller i andra vissa allmänna utrymmen.

  På TT-line måste man beställa s.k. djurhytt, dvs en särskild 2-bäddshytt som hundar får vistas i. Kostar runt 300 kronor enkel biljett dagtid.Då kan man enkelt lämna hunden kvar i hytten när man går och äter och det är kanske trevligare att vara i en sådan hytt. Man slipper kuta omkring på färjan bland allt folk som riskerar att trampa på hunden, eller alla som ideligen skall hälsa på hunden.

  Själva föredrar vi att ta nattfärjan med TT-line, s.k. gul avgång som går mitt i natten och kommer fram tidigt på morgonen. Även då är hytt obligatorisk. Den kostar runt 850 kronor (2006 års priser). Fördelen är att man kan sova på färjan och slipper det övernattningsproblem som uppstår om man t ex bor i Stockholm och skall långt ned i Tyskland.

  På den snabba Catamaranen som går på 3 timmar gäller att hund måste sitta i bil över överfarten. Hund som ej transporteras i bil får över huvud taget inte vistas någonstans på Catamaranen under överfarten.

  Catamaranen är bara möjlig att åka med om man har bil, eftersom hunden måste sitta i bilen under överfarten. Men vi anser *INTE* att man skall lämna en hund i bilen på en färja. Det har hänt oyckor. Hundar som dött av värmeslag etc. Aldrig i livet att vi själva skulle lämna vår fina multichampion ensam i en bil!

  Tyska järnvägen

  Visserligen har vi själva åkt tåg en hel del med vår lilla svenska lapphund, men det är ändå inget att rekommendera. Att tänka på är att inte förlita sig på järnvägens bytestider i stil med 45 minuter på sig för att byta tåg i Hamburg och i den stilen. Tågen är ofta försenade och då hinner man inte med bytet. Dessutom hinner inte hunden rastas vid förseningar och en hanhund bör ju rastas var 5:e timme. Det gäller att ha en väl tilltagen bytestid.

  Vid försening går Du till informationen och bokar om till nästa tåg.

  Ett stort problem vid tågbyten är att expresstågen bara står vid stationen i någon minut och att tågen är ganska överfulla i högtrafik. Folk trängs för att snabbt stiga av och andra vill snabbt stiga på. Trappstegen är ju utformade som galler. Det är för högt för hunden att hoppa upp. Det gäller att snabbt lyfta upp hunden och bagaget och kasta sig ombord. På tyska tåg är det ofta många som inte ens köpt platsbiljett och som står i blockerar korridorerna. Det kan bli ett rent helvete att ta sig fram till sin sittplats. Att åka tåg med hunden i Tyskland är något som kräver tuffa tag.

  Vid varje station finns en informationstavla som talar om vid vilket vagnsläge Din vagn stannar. Det är livsviktigt att stå vid rätt vagnsläge när tåget kommer in. Att förflytta sig genom flera vagnar med hunden i släptåg är nästan omöjligt. Du riskerar att folk trampar på hunden.

  Deutsche Bahn där tog vi på förhand reda på en hel del tågtider, så att vi hade lite "kött på benen" när vi gav oss i kast med Svenska SJ, utlandsavdelningen.

  [forts. spalt 2 till höger]

 • [spalt 2, forts.]

  Tyvärr är det inte helt realistiskt att åka tåg med Din hund i Tyskland, även om vi faktiskt gjort det. Enligt bestämmelserna krävs munkorg på hunden och kort koppel, men ingen konduktör begärde detta på vår resa Köpenhamn - Zagreb med flera tågbyten. Det finns dock ingen speciell hundtillåten kupé att boka i förväg, så Du kan *INTE* göra platsbokningen hos SJ utlandsavdelning i Sverige, utan MÅSTE ringa till Deutsche Bahn.

  Arbetsgång, biljettbokning

  1) ring Svenska SJ på tel nr 0771 - 75 75 75 köp hos dem t ex rabatterade Interrail-biljetter (de gäller bara ute i Europa och inte i Sverige).

  Köp Justnu-biljetter för resan inom Sverige. Hunden åker gratis på tåget i Sverige, men glöm inte att boka plats i 2:a klass hundtillåten kupé. Ett bra tips: be att få platser på tåget där Ni sitter 2 pers. utmed gången, alltså INTE bordplats för 4 pers. Det är mycket besvärligt att åka tåg med hund på en 4-sits-plats, eftersom medresenärerna ideligen skall gå på toaletten, gå till restaurangvagn etc. Så det är 2-sits-plats som gäller!

  Tala om för SJ att platsbokningen på tåg i Tyskland skall Du ordna själv med Deutsche Bahn, därför att Du åker med hund.

  2) Ring tyska järnvägen - Auslandsamt (Utlandsavd.) tel nr 0049 18 05 66 24 54. Tala om att Du har Interrail-biljetter köpta av SJ i Sverige och att Du reser med hund.

  Du måste köpa en barnbiljett (halva priset) och vill boka hundtillåten plats på tyska tåget.

  Vi har betalat med VISA-kort i samtal per telefon. Efter någon vecka skickar Deutsche Bahn ut biljetterna per post. Om det dröjer och man blir orolig, ringer man bara till Auslandsamt och uppger bokningsnumret, så ger de besked om hur långt ärendet avancerat.

  Skriv ut alla tidtabeller i detalj

  Innan Du bokar är det smart att gå till tyska järnvägens hemsida Reiseauskunft.bahn.de och där klicka fram alla tågalternativ. Glöm inte att också klicka på detaljerad förteckning. Skriv ut och studera i lugn och ro.

  Tag med Dig alla dessa utskrifter på resan, ty om det uppstår tågförseningar i samband med byten, och du måste omboka till annat tåg, så kan du enklelt visa järnvägens bokningspersonal vilka tåg som är lämpliga att ta. Annars bokar de om Dig på första bästa tåg som de tycker är bäst. Ett exempel: Hade vi på hemresan fårn Zagreb accepterat bokningspersonalens förslag vid förseningen i Hamburg, så hade vi faktiskt missat Stockholmståget från Malmö och kommit hem en dag senare. Det är alltså smart att vara sin egen reseledare och ha alla tidtabeller i handen vid kris.

  Hinner hunden rastas mellan tågbytena?

  I praktiken är det nästan omöjligt att åka tåg med hunden om du har bytestider som ligger på under en timme. OM det uppstår förseningar, så får Du löpa gatlopp mellan perrongerna och när och var skall hunden hinna rastas?

  Endast en galning tar ordinarie tågresa från Köpenhamn till Zagreb, och det är en sådan galning som här ger alla tips. Resan hem från Zagreb tog 33 timmar och det var hysteriska gatlopp mellan försenade tåg och 7 byten, ombokning till alla möjliga mjölktåg och med stora svårigheter att hinna rasta hunden.

  Hundtillåtet?

  Enligt alla uppgifter vi fått, så verkar det som att tyskarna - till skillnad från Skandinvaien - inte har några särskilda hundtillåtna kupéer. Svenska SJ har också varnat att man är helt utlämnad åt tågmästarens godtycke och att det förekommit att resenärer fått stiga av tåget och ta nästa, därför att en hundallergiker eller hundhatare inte accepterat hunden i kupén, eller att tågmästaren nekat ombordstigning. Vi har faktiskt inte råkat ut för något sådat. Hundens biljett kostade 70% av vår Interrail-biljett. För det mesta såg ingen vår svarta lapphund som låg tyst och stilla på det svarta golvet flankerad av husses och mattes svarta byxben. För undvikande av ev. snack, visade vi bara upp hundens barnbiljett om konduktören hade lagt märke till vår hund.

  På hela resan roåkade vi ut för en enda grinig tysk kärring som surrade något om hundallergi. Matte stirrade iskallt på vederbörande och gick icke i svaromål. Den griniga tanten försökte då med engelska och frågade om vi inte förstod. Själv svarade husse med en lika iskall blick och med ett tonfall taget från någon av de gamla krigsfilmerna "Jawohl! Wir haben alles verstanden!" Då gav den griniga tanten upp, och även vår hund gav henne också en iskall blick. Men tanken på att ev. tvingas gå av tåget, var skrämmande. Några rabatter ges inte när det gäller hundens biljett, och han hade säkert betalat mera än den griniga tanten för sin resa.

  Hundregler på tyska tåg

  Liten hund måste transporteras i särskild bur. Som "liten hund" räknas hund av storleken "huskatt".

  Medelstor hund och större hund skall vara kopplad och måste ha munkorg (undantag: blindhund). Men som sagt ingen brydde sig om vår lapphund.

  På nattåg gäller särskilda regler, men om man disponerar hela kupén själv, så kan man åka med hund i den mot särskild avgift. Prisexempel sovkupé för hund och 2 pers. Euro 87 för resan mellan München och Zagreb. Men på varje delsträcka i varje land tar de betald för hunden. Prisexempel ett schablonpris på 39 Euro, men konduktören gnällde om att vi inte hade köpt biljett i förväg, och Deutsche Bahn hade sagt att vi måste köpa av konduktören. Vad kan jag ge för råd. Kolla kolla kolla kolla, men ändå får man inte alltid korrekta informationer!

  I vissa tyska städer är djur ofta inte tillåtna på pendeltåg (undantag blindhund).

  I de flesta städer går det bra att ta hunden på S-bahn, och även på bussar, under förutsättning att hunden bär munkorg. Utställningsansvariga i Tyskland har gett det goda rådet att säga till konduktören på S-bahn eller buss att hunden är en utställningshund och att man är på väg till den internationella hundutställningen i staden. Då brukar konduktören inse att det inte är vilken byracka som helst som man kommer med, utan en väluppfostrad utställningshund, och kanske gör avkall på kravet på munkorg. Men ha alltid munkorg med för säkerhets skull. (I Zagreb, Kroatien, var hundar t ex icke tillåtna på spårvagn).

  Bäst är att färdas med bil och slippa ha att göra med konduktörer på tåg, S-bahn, U-bahn, buss, spårvagn och taxiförare som inte vill köra hund etc. Vi kommer aldrig någonsin mer att åka tåg med hunden om det rör sig om långa sträckor. Men svenska hyrbilsföretag tillåter inte körning i det forna Östblocket, ens om det är ett EU-land. Det är något slags försäkringsvillkor, går snacket. Så i avsaknad av eget fordon, blev vi bringade att ta tåget.

  Reseplanering - allmänt, tåg eller bil

  • Vilka länder kommer Ni att resa till (resa igenom), endast Tyskland, eller även andra länder?

  • Vilka bestämmelser gäller i Tyskland?

  • Färja eller Öresundsbron?

  • Hur länge stanna utomlands?

  • Vilken utrustning behöver vi till hunden?

  • Hur gäller försäkringen för hund resp. för oss människor?

  • Köp avmaskningsmedlet mot rävens bandmask av veterinären i Sverige, så finns rätt preparat till hands inför hemresan. Använd gärna också Scalibor fästinghalsband. Det finns läskiga bruna fästingar i utlandet.

  • Var hittar jag en legitimerad distriktsveterinär i Tyskland och när kan han ta emot. (Avmaskningsmedlet skall ges till hunden hos den tyske veterinären 10 dagar inom hemresan, och den tyske veterinären skall bestyrka detta i hundens EU-pass)

   "Tierarzt" = veterinär finns på stora internationella hundställningar, och denne kan ge avmaskningsmedlet och göra bestyrkandet i hundpasset. Avisera utställningsarrangören i förväg och få bekräftat hur Du får kontakt med utställningsveterinären.
   Ett tips är att kolla i förväg genom att söka efter flera veterinärer i de städer Du tänker passera. Sök på Internet med Go Yellow (Gula sidorna) och skriv ut en lista

  • Munkorg krävs så gott som alltid på de flesta färjor, på tyska järnvägen, på bussar och spårvagnar och S- bahn, T-bana etc. Glöm inte att träna hunden lite då och då på ett vänligt sätt att bära denna erbarmeliga onödiga munkorg.

  • Kontrollera i förväg att hotell/privatrum/camping etc. accepterar hund. Det är ganska svårt att att hitta privatrum, där man accepterar hund, och det är inte så värst många hotell som gör det. Vandrarhem kan Du glömma i Tyskland om Du har hund, och för att få bo på ett sådant måste man tillhöra vandrarhemsorganisationen och de accepterar inte några hundar på rummet.

   Om Du passerar Du Remscheid utmed Autbahn A1, så finns där ett motell som accepterar hund på rummet. Kostar ca 100 Euro för ett dubbelrum med hund. De har hemsida på Internet. Kontakta dem och boka i förväg.

  • Tag med en 5 litersdunk med färskt vatten för hund och människa och vattenskål för hundn.

  • Se till att bilen har luftkonditionering om resan skall företas sommardag

  • Skaffa särskilt säkert bilbälte för hunden (Förslagsvvis "Allsafe").

  • Tag med hundmat från Sverige. Då vet Du att hunden får rätt mat.

  • Tag med en s.k. markskruv för att bekvämt kunna tjudra hunden på en campingplats. Använd helst elastiskt koppel, eller gummistropp, för att undvika tvärstopp. Använd inte s.k. flexikoppel, utan ett fast koppel.

  • Tag med eget avmaskningsmedel att ges av veterinär inför återresan till Sverige köp te x ut Drontal på apoteket)

  • Första-hjälpen-kit

  • Filt eller annat liggunderlag

  • En kär leksak som färdkamrat för hunden och godis som belöning

  • En absorberande torkduk (t ex Pluto-duk) plus några frottehanddukar

  • En liten plastskål för att ev. tvätta hundens tassar innan man tar in på hotellrum eller vandrarhem

  • Hundschampo och badlakan (om hunden rullat sig i dynga av något slag)

  • Kontrollera alla bestämmelser i förväg. Det mesta hittar man numera på Internet-sidor, och genom att skicka e-post och fråga (helst på tyska för att få snabbt svar i Tyskland).

   Information finns på Tyska Ambassaden i Sverige resp. på Tyska statens hemsida under "turism".

  • Lämna absolut inte hunden hunden ensam i bilen, han kan dö av värmeslag. När bilen stannar, stannar också luftkonditioneringen och då blir det mycket varmt i bilen. Om bilen står i skugga kan det bli stekhett i bilen när solen flyttat sig.

  • Kontrollera all last, löst bagage etc, så att inte hunden får sådant över sig vid en häftig inbromsning. En kamera som ligger löst i bakfönstret kan bli en projektil som kan döda hunden och även döda en människa när G-krafterna utvecklas vid en inbromsning.

  • Om Du får motorstopp, punktering etc. Se till att få ut hund, barn och andra passagerare och bort en bit från vägen, och framför allt tjudra hunden, så att den inte sticker ut någonstans och blir överkörd.

  • På de flesta "Raststätte" utmed Autobahn brukar det gå bra att ta med hunden in i cafeterian om man frågar snällt och sätter sig med hunden närmast utgången. Till skillnad från Sverige är man inte grinig på den punkten.

   Med tåg eller bil direkt, över nya bron mellan Sverige och Danmark

   I praktiken ingen tullkontroll. Tullen kan göra stickprov. Hund skall ha s.k. EU hundpass som styrker att alla erforderliga vaccinationer är gjorda (rabies etc). Dock måste Du alltid passera med hunden i det s.k. röda tullfiltret och anmäla hundens återinträde i Sverige. Det är en grov missuppfattning bland hundägare att detta inte behövs, bara för att man har EU hundpass (så enligt uppgifter från såväl Jordbruksverket som Tullverket).

   Bilburen?

   Med hjälp av www.viamichelin.com kan Du planera resrutten, och få avstånd och körtid uträknad.

   Fattigmans-GPS

   För oss som inte har en modrn GPS-apparat i bilen för att hitta med hjälp av satellitnavigering, så vill jag berätta hur jag gör:

   Vi tar fram hela färdvägen på Internet, och skriver ut den på datorskrivaren. Tar också ut detaljkartor över det ställe dit vi ämnar oss. Ta fram mitt fickminne (diktafon), och talar långsamt och tydligt in hela färdvägen.

   Under bilfärden avlyssnar jag sedan i lugn och ro mina intalade anvisningar, i stil med "tag exit 36, fortsätt väg A44 - vid Holzwickede tag B1..." etc etc

   Behöver därmed inte besvära matte att både läsa karta och glo på vägskyltar. Kan helt koncentrera mig på körningen. Fungerar superbra för oss.


   Övernattning, boende

   Sök på Internet rätt på den turistbyrå som finns i den stad där utställningen är. Ofta brukar den arrangerande tyska kenneklubben ange adress och telefonnummer till turistbyrån.

   Ring till turistbyrån i den tyska staden där utställningen skall hållas, och säg att Du söker "Feriewohnung" eller "Privatzimmer" som accepterar hund. "Haustier erlaubt".

   Sedan skickar du ett mejl med alla uppgifter om adress och telefonnummer och vilka dagar övernattning skall ske. Turistbyråerna brukar då snabbt komma med förslag på privatrum med egen ingång, dusch, wc, nära utställningen och bokar. Betalar gör man till hyresvärden direkt på plats. Turistbyrån tar ofta en liten avgift för förmedlingen.

   Man kan också söka på Internet på Google på kombinationer som "Feriewohnung and namnet på staden" och hitta hela sidor med rumsförmedling, där man kan klicka sig fram direkt och beställa.

   Om man beställer på det sättet, måste man emellertid betala in en handpenning, och då kommer den vanliga visan med bankens enormt höga avgifter, så bättre då att ordna via turistbyrån.


  Bra tips för resan

  Undvik resa med färja fred-sönd under högsäsong. Var ute i god tid, gärna före sista incheckningstid, så att Du hinner förtulla hunden om det mot förmodan skulle finnas tullkontroll.

  Bilköerna kan bli enormt långa. Skriv upp var Du parkerat Din bil, däck och sektion, så att Du hittar tillbaka till den. Lämna inga värdesaker i bilen.

  Varning! Gå inte ut ur bilen för att rasta hunden när Du redan passerat incheckningskontrollen och står med bilen i kö för att köra ombord på färjan. Bilarna kan plötsligt sätta sig i rörelse. Det kan komma fordon farande i för hög hastighet. Du eller hunden kan bli överkörd. Detta är särskilt farligt om Du åker nattfärjan. Ha alltid reflexer på Dig själv och blinkande lyse på hunden efter mörkrets inbrott.

  [forts. spalt 2 - till höger]

  [spalt 2]

  Glöm inte att ta med Dig en varm tröja. Det blåser som attan när Du skall ut på övre däck och rasta hunden, och bildäcket är låst under båtfärden.

  Ta gärna med Dig telefonnummer till de olika färjebolagen, så att Du kan ringa dem i samband med Din hemresa.

  Varning! På vissa färjor krävs att hunden skall vistas i bilen under hela överfarten. Se då för Guds skull till att bilen är ventilerad. Det har faktiskt hänt att hundar avlidit under sådan här transport om de inte haft god ventilation och tillgång till vatten.

  Innan Du skall köra av färjan, kolla noga att bilen inte råkat ut för några skador, så att Du i så fall kan anmäla detta till personalen. På en färja kan allt hända.


  Tyska championatbestämmelser, nu gällande

  På tyska utställningar kan vinnarhunden erövra ett s.k. "Anwartschaft auf den Titel "Deutscher Champion (VDH)" - förkortat "Anw. Dt. Ch."

  På internationell segerutställning i Dortmund måste hunden också ha vunnit CACIB för att få den här titeln som väl närmast skulle kunna översättas med "Ansökningsbehörighet för tyskt championat" eller kanske "Championatlöftescertfikat", eller "Championatvärdighetsbevis" el. dyl.

  Här i Sverige kallar vi detta speciella certfikat helt enkelt VDH som är en förkortning för "Verband des Deutsches Hundewesen" (= Tyska hundväsendets förband) som är Tyska kennelklubbens officiella namn.

  Nya regler är:

  • Hunden skall ska ha vunnit 5 VDH-cert för minst 3 olika domare

  • Minst 12 månader skall ha förflutit mellan det första och sista VDH

  • Minst 3 av VDH skall ha vunnits på endera internationell utställning eller nationell utställning för alla raser

  • Max 2 VDH får räknas från klubbutställningar.

  Nytt är också:

  • att VDH som erövrats i Dortmund på segrartävllingar i Dortmund, såsom VDH-Bundes-Sieger resp. VDH-Europa-Sieger (ESZ) - obs! ej att förväxla med Europavinnare (EUW) - får av vinnarhunden räknas dubbelt.

   BH-2 hunden får Reserve-VDH som kan omvandlas till 1 VDH om vinnarhunden redan är tysk champion

   Det här torde alltså vara samma regler som t ex gäller för Winner Amsterdam.

  [forts. spalt 2 - till höger]
  [spalt 2] Nationella utställningar hålls inte så många varje år i Tyskland. Internationella är flera. Svensk lapphund tillhör klubben www.dcnh.de Så det är på deras utställningar som klubbutställnings-VDH delas ut.

  Dortmund en hiskligt stor utställning, tips...

  Där var 12.000 hundar där (2006).

  Det fanns absolut inga parkeringsplatser, trots att VDH hade sagt så i sin inbjudan. Alla gator var tillkorkade och här och där avstängda, just med anledning av utställningen.

  På morgonen klockan 6 var det en stillastående bilkö på stora vägen utanför utställningshallen. En utställare missade helt sin segrarchans, eftersom hon fastnat i bilkön. Tips! Boka parkeringsplats i förvägs!

  Åk dagen innan och rekognoscera noggrant (det finns 8 stora hallar och olika ingångar beroende på vilken ras som skall ställas ut). Kolla upp parkeringsfrågan, och hur du skall orientera dig till uställningshallen. Många (även vi) parkerade bilen långt från utställningshallen och tog oss sedan fram till fots (1,3 kilometer från Westfalenhallen). Medtag gärna kompass, så att du hittar rätt väderstreck tillbaka till bostället resp. där din bil står parkerad.

  GPS fungerar inte alls, eftersom den inte känner till alla tillfälliga avspärrningar. Problemet är också att t ex den stora vägen B54 delar området i två delar, och hamnar man på fel sida, är det inte alls lätt att ens med karta köra så att man kommer rätt bland alla påfarter och avfarter och överbryggningar. (Något i stil med att som utsocknes försöka ta sig fram alla rätta körvägar genom Slussen här i Kungliga Hufvudstaden).

  Tag ev. U-bahn (tunnelbana) till hallen.

  Jag kan garantera att det inte bara är att åka fram till hallen som på alla andra utställningar och bli invinkad av parkeringsvakter. Glöm det! Lita inte på VDH:s snack om att det är gott om parkeringsplatser, för så är det bevisligen icke! Missa inte Din utställningschans!

  Till sidans topp

  Till sidans topp


  Created: 2004-04-12 Updated: 2016-07-17