Till Lihkkus huvudsida

Fästingar på hund

FÄSTINGAR - FARLIGARE ÄN VAD MÅNGA TROR

Lihkkus Banner
Ca 5 - 30% av alla fästingar bär på fästingburna sjukdomar, beroende på geografiskt område.

Inte nog med att Din hund kan bli sjuk av fästingar.

Du själv och Dina familjemedlemmar kan faktiskt också få fästingar som hunden fört in i hemmet.

Detta gäller särskilt för oss som kelar mycket med våra hundar och kanske rentav låter dem vara i sängen.

En medlem i Svenska Lapphundklubben har berättat:

- att hans hustru fick den fästingburna sjukdomen Borrelia via hunden.

Borrelia kan tyvärr inte förebyggas, utan måste botas med antiobiotika, ofta långvarigt och i flera behandlingsserier.

Människor kan vaccinera sig mot TBE, dvs den fästingburna sjukdom som kan ge hjärnihinneinflammation (min faster höll på att dö p.g.a detta, men blev i stället döv).

Fästingburen Erlichia kan göra din hund halt, och sedan lam och kan leda till döden.

Därför gäller det:
  • att sätta till alla klutar för att förhindra
    att Din hund får fästingar

  • att genast ta bort fästing från hunden

  • att ta bort fästing på rätt sätt, så att den in spyr ut smittämnen i blodbanorna

  • att noggrant examinera Din egen kropp och hitta de små nymferna (ca 10% av dem har Borrelia).

    Får du en röd ring runt fästingbettet har Du fått Borrelia. I så fall uppsök snarast läkare!


FÄSTINGAVSTÖTANDE MEDEL

Scalibor vet.

- specialimpregnerat halsband av plast som hunden skall bära dygnet runt hela sommaren igenom. Det skall dock tas av när hunden badar.
Scalibor vet. är effektivt i 6 månader. Receptbelagt. Din veterinär skriver ut receptet. Effektivt först en vecka efter det att plasthalsbandet satts på hunden.

Veterinärer anser - och veterinärmedicinska utredningar ger vid handen - att Scalibor är effektivare än såväl Frontline som
Exspot vet.

Funktion: en fettfilm av giftämnet breder ut sig över pälshåren och huden och håller fästningar och loppor på avstånd.

Nackdelar:

Många hundar har fått svåra besvär av Scalibor. Vår Lihkku slickade på ett Scalibor som satt på en annan hund, och blev sjuk. En lapphundsägare berättar att hans två hundar lekte med hundar som bar Scalibor-halsband, och att hans hundar blev dödssjuka och måste få bot hos veterinär.

Enstaka fårhundsägare jag träffat säger att deras hund blivit mycket sjuk av Scalibor. Hundägare som har andra raser, säger sig inte ha haft några problem med Scalibor

Olämpligt i barnfamilj, eftersom barn kelar mycket med hunden och kan via plastbandet få i sig giftämnena. Lämna inte små barn ensamma med hund som bär ett sådant här halsband. De kan ju ev. stoppa det i munnen.

Scalibor sägs också ev. skada pälsen, vilket inte är så bra när det gäller utställningshund. Kliniska studier har visat att det inte kan uteslutas att fästingar ändå kan överföras till hund som bär Scalibor halsband.

Frontline

- receptfritt, mycket populärt; effekten sitter dock i max. någon månad, och om hunden badas försvinner effekten helt. Många hundägare säger att deras hund trots Frontline drabbats av fästingangrepp, dock i ringa omfattning.

Applikation: sprejas in under pälsen, uppe på manken dvs på axelledernas kors.

[forts. högerspalten]

[Frontline forts.]
Example of ticks

Enligt en uppfödare och van utställare kan Frontline missfärga pälsen, vilket inte är så bra när man har utställningshund.

En vecka innan utställning brukade vi bada och schamponera vår lapphund. I så fall tvättas Frontline bort, varpå hunden ju blir helt oskyddad veckan innan utställning, under utställning och på resa till utställning när den går och förrättar sina naturbehov i skogsbrynet, och utmed vägkanten när man stannat bilen etc.

Fästingen har 8 ben - och är inte någon insekt som många tror - utan är ett slags spindel. Fästingar kan också vara mycket små och därför svåra att upptäcka. Bilden visar till vänster "American dog ticks" (Dermacentor variablis), hane och hona. Till höger syns två stadier av "black-legged tick" (Ixodes scapularis); hona (den största) och hane (längst till höger). De två minsta är nymfer av "black-legged ticks".


Tyvärr finns numera fästingar även i Stockholm, på Kungsholmen och på Långholmen. Hundar som vistas mycket ute i skärgården, ådrar sig fästingar där och sedan släpper fästingarna och sätter sig på något grässtrå i nästa stadium och inväntar sitt blodsoffer. De kan sitta i lövverket i ett buskage. I praktiken går Din hund inte säker någonstans i Sverige, eftersom fästingen - på grund av klimatförändringarna - också börjat utbreda sig i Norrlands kustland och ställen som tidigare varit helst förskonade från fästing.

Exspot vet.

- numera receptfritt; är dock giftigare än Frontline och kan vissa sällsynta fall ge krampanfall (en leg. läk. som också är hundägare skrev om detta i Hundsport 5/2003).


ÅTGÄRDER MOT FÄSTINGAR

Gå igenom hundens päls systematiskt, skrupulöst, extremt noggrant varje dag! Tyvärr kan man trots minutiös kontroll missa en liten fästing, s.k. nymf (pytteliten, gullig baby-fästing). Innan fästingen blivit blodfylld är de inte större än pricken över bokstaven "i" i en tidningsrubrik.

Veterinärer säger att det är omöjligt att hitta alla fästingar hur noggrant du än går igenom hundens päls. Fästingar känns inte med fingrarna förrän de blivit blodfyllda!

Vi har funnit att i en tjock lapphundspäls tror man ofta att en upphöjning är en fästing, medan det bara är en ansamling av krulligt hår i underpälsen. Å andra sidan har det hänt att vi - trots en noggrann genomgång - missat en fästing som vi hittat något dygn senare.

Fästingarna brukar företrädesvis sätta sig på vår lapphunds öron, på hjässan, ögonbrynen, lejonmanen (skägget), i armbågsvecket, i fronten och på undersidan i fronten, men även i ljumskvecket, i sällsynta fall i hundens bakre partier vid svansen.

VARNING!

Förväxla icke fästingar med hanhundens svarta pyttesmå bröstvårtor som bland kan dra ihop sig och liksom krypa inåt inåt. En av våra veterinärer säger att det förekommer oftare än man tror att ovana fästingletande ägare ger sig på bröstvårtorna rentav försöker plocka bort en sådan. Fästingen är blodfylld och röd, känns som en liten upphöjning. Honorna är stora (30% av dem har Borrelia); nymferna är pyttesmå (ca 10% av dem har Borrelia); hannarna biter sig inte alls fast.

NATURMEDEL MOT FÄSTINGAR - FUNGERAR DE?

Hundexperten Charlotte Swanstein har i ett radioprogram berättat om olika fästingskydd. Hon sade bl.a. att avkok på Rosmarin skulle vara bra. En kennelägare som testat nedanstående enkla recept säger att under hela våren och sommaren 2004 (som f.ö. var ett av de värsta fästingåren på länge) - så hade max. 4 st. fästingar påträffats på 3 hundar under ett halvår.

Den hemgjorda blandningen tappas upp på sprejflaska och sprejas varje morgon på hundens päls. Fästingar vill inte sätta sig på vare sig hund eller människa som luktar av den här dekokten.

Recept:

Tag 2-3 matskedar torkad Rosmarin till 5 deciliter vatten. Låt koka i ca 5 minuter. Sila bort "skräpet" och häll i en halv matsked vitvinsvinäger.

Låt dekokten svalna och stå och dra under hela dagen. Tappa upp på sprejflaska.

Annat liknande recept hittat på webben:

*Mix mot fästingar*
1 liter destillerad vitvins vinäger
1 liter vatten
50 droppar Tea Tree Oil
50 droppar lavendelolja
Skaka ordentligt och fyll på i en sprejflaska.
Använd ofta, var 4:e timme under fästingsäsongen.

Obs! Förvara blandningen i kylskåp. Spreja på hundens päls strax innan Du går ut på promenad. Det luktar gott i alla fall. Bäst är att spreja kring hundens halskrage, manke och mellan frambenen.

Gissningsvis kan man blanda i rölleka och renfana, eftersom svenska forskare på KTH visat att fästingarna skyr dessa som pesten.

Själv har jag ingen som helst erfarenhet av sådana här blandningar.

Om Du har synpunkter på det ovan sagda, kan Du skriva till mig för jag är mycket intresserad av andras erfarenheter.
E-post-adressen är:

Vitlök.

I ett fästingrikt område brukar man ge hundarna vitlök, har man berättat. Jag har emellertid fått lära oss att vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hund, och att hund absolut inte skall förtära vitlök. Veterinärer på Internet skriver att det också är mycket tveksamt om vitlök verkligen är effektivt mot fästingar.

Örthalsband

Dessa örthalsband innehåler bl.a. Eucalyptus (eterisk olja).

En hundägare som är distributionschaufför och har med sig hund överallt, som han själv sade, i högt gräs, runt i våt ängsmark, var som helst, säger att med detta halsband har hans hund aldrig fått en enda fästing.

På Internet har vi dock läst att det är tveksamt om detta örthalsband verkligen är effektivt.Och andra hundägare säger att deras hundar ändå fått enstaka fästingar trots örthalsbandet.

I Zoo-affärerna säljer de i stället en sprej som luktar lite tjära och som påstås skrämma bort fästingarna.


YTTERLIGARE ÅTGÄRDER MOT FÄSTINGAR

Danex 24 Danskt patenterat naturmedel

Danex24 är enligt uppgift världens första patenterat effektiva medel mot fästingar och även mot loppor. (Patent nr BA200200129 Konglige Veterinär Og Landsbohöjskole, Köpenhamn jan 04). Säljs av Vibri

Pet Power Plus

artikel 500160 från Medical Products HB Rectus
30 kapslar för 30 dagar kostar ca 200 kronor (år 2009)
- ett kosttillskott med mineraler och enzymer som påstås stärka hundens motståndskraft och ökar hundens allmänna välbefinnande.

Det innehåller organiskt material med flera spårämnen som sägs ha visat sig ha speciella egenskaper hos hund. Dessutom har man tillsatt olika former av torkad jäst för att förhöja effekten. Faktum är att andra källor anser att B-vitamin hjälper till att skydda hunden mot fästingar.

Power plus minskar dålig lukt, motverkar fästingangrepp ger bättre päls, matsmältning och humör, klarare och friskare ögon, friskare tandkött, blankare oth tätare päls, bättre andedräkt, mindre avföringslukt, utlovas det.

Fästingar försvinner i det närmaste helt och även avmaskningsbehovet försvinner. Maten tillgodogörs effektivare. Power Plus är en stark antioxidant som stärker hundens immunförsvar. Klorna växer snabbare. Den gamla hunden återfår sin lekfullhet och ålderskrämpor lindras.

Medlet har testats på hundskolan i Sollefteå med gott resultat, gör producenten gällande.

Ges som en (1) kapsel per dag, oberoende av hundens vikt eller ras.

B-vitamin

Det påstås att B-vitamin också är effektivt. Det kan mycket väl vara sant. Vår Lihkku får BIO-B från Farmab (säljs i de flesta Zoo-affärer), och på en hel sommarsäsong brukar han faktiskt inte ha mer än 4 fästingar totalt.

Bärnstenshalsband

Det påstås att om hunden bär ett bärnstenshalsband, så gör den statiska elektriciteten så att fästingarna skyr hundens päls.

Många lapphundsägare köpte år 2006 sådana här bärnstenshalsband från silversmeden Inge Elvingsson.

Vi har funnit dessa effektiva. År 2006 fick Lihkku inte en enda fästing i samband med att han hade bärnstenshalsbandet på. Någon enstaka fästing fick han när vi glömt sätta på halsbandet. Sak samma under försommaren 2007. En enda fästing fick vår lapphund just den dag då vår matte inte hade satt på halsbandet. Vi har gått i miljöer där andra hundägare säger att deras hundar fått fästingar, men med bärnstenshalsbandet påsatt, så verkar det till viss del fungera.

VARNING!

Halsbandet skall sitta löst runt halsen för att skapa mesta möjliga statiska elektricitet. Man bör gnida halsbandet lite mot pälsen innan man sätter på det. Då får man bäst effekt. Oslipade bärnstenarna är effektivare (ger mer statisk elektrictet) än slipade.

I halsbandet från Elvingsson. Elvingsson sitter det 3 st. bärnstenar i en grupp med cirka en centimeters mellanrum, mellanrummet är täckt med gummisolering, förmodligen för att den statiska elektricteten skall hoppa mellan stenarna och skapa en aura av statisk elektrictet runt hundens hals och att elektriciteten inte skall söka sig till det metallband som håller stenarna, vilket skulle medföra urladdning.

Halsbandet kostade lite över 100 kronor och jag tror nog att även det kan ha viss effekt.


BORTTAG AV FÄSTINGAR

Det är livsviktigt att ta bort fästingen snarast möjligt. Om den tas bort inom 24 timmar kan man för det mesta klara sig från fästingburen sjukdom.

http://www.atix.se/ www.atix.se Fästingfysare.

Vetenskapliga studier har visat att om man torrfryser fästningen innan borttag, så slår man ut fästingens kräkreflex och orsakar en sammandragning av suganordningen och den blir sedan lättare att tab bort med t ex

Fästingplockaren Tick Twister - som kan beskådas på www.otom.com - som säljs i zoo-affärerna. Det är det bästa vi provat.

Den är en liten "kofot" av plast som sticks in mellan hundens hud och fästingens huvud.
- en mindre "kofot" för små fästingar (nymferna), - en större kofot för de större fästingarna (honorna)

Enligt anvisningarna på förpackningen skall kofoten vridas runt, alltså skruvas ut, vilket fungerar bra på grund av den teknik som man använder med det här lilla verktyget.

Enligt en artikel i Civilförsvarets Tidning nr. III 2003 och andra källor skall en fästing inte skruvas ut, utan dras rakt ut rätt upp.

Att försöka skruva ut en fästing med fingrarna är helt förkastligt, ty då kan fästingen spy ut smittämnen i blodbanorna, eller att mundelar kvarstannar i såret och förorsakar infektion.

Med O'Tom är det riskfritt att skruva ut en fästing och den bör till och med skruvas ut

När en fästning sugit sig mätt på blod och av egen vilja lämnar värdkroppen, brukar den kräkas ut smittämnen.

Inga fästingdelar har blivit kvar när vi jobbat med O'Tom (Tick Twister).

Om fästingen satt sig vid hundens ögonbryn, så är det nästan omöjligt att få bort den på ett säkert sätt om man inte använder den här "kofoten", särskilt som hunden krånglar och bångstrar och vrider sig. I dessa lägen har vi tvingats att snabbt dra fästingen rakt ut, och det har också gått bra.

Med andra förfaranden brukar fästingen går sönder vid borttaget, så att fästingens huvuddel sitter kvar i huden på hunden, men veterinärer säger att den ramlar bort med tiden, och att det så gott som aldrig brukar uppstå problem på grund av detta, endast svullnad och rodnad.

Där fästingen suttit brukar det uppstå en svullnad eller rodnad som dock går över efter ett par dagar.

Håll angreppsstället under uppsikt om en rodnad uppstår. Försvinner inte symptomen inom en vecka, så kan det tyda på att man bör uppsöka veterinär.


TAG INTE BORT FÄSTINGEN MED NYPORNA!

Vissa kvinnor med långa naglar har fått för sig att den metoden fungerar bara "med lite snits", men risken är stor att man klämmer aldrig så lite på fästningens kropp och att den då kan börja kräkas ut ev. smittämnen. Att använda pincett är av samma skäl inte heller så bra!

Ett sätt är att i värsta fall ta en sytråd (t ex björntråd) eller tandtråd och snara (snärja) fästingen, men ...

Vi har funnit att inget annat verktyg än O'Tom (Tick Twister) fungerar lika bra för att ta bort fästingar på ett säkert sätt. Det är ett mycket bättre värktyg än den borttagare som använd som ett slags strypsnara och som säljs på apoteket.

FÄSTINGBURNA SJUKDOMAR

Det värsta är ju att många fästingar är bärare av smittsamma sjukdomar.

Tvärtom mot vad man trott tidigare, så kan även de pyttesmå fästingarna (nymferna) bära på farlig smitta och 5-20% av fästingarna bär på farlig smitta, beroende på geografisk förekomst.

Östra mälarområdet i Stockholm och skärgårdsöarna Utö, Ornö, Nämndö utanför Stockholm samt området från Södertälje ned till Trosa är högriskområden för TBE-smittade fästingar som kan ge hjärnhinneinflammation.

Även nordvästra mälarområdet nedanför Enköping är ett högriskområde. I princip är Uppland och Sörmland stora riskområden och även Gotska Sandön högriskområden för TBE-smitta.

Även området från Stockholms skärgård och kustområdet nedåt mot Nyköping anses som områden med viss smittrisk. Särskilt hög risk är det i Ålands skärgård.

För hund finns inget botemedel mot TBE

I andra delar av Sverige är risken något mindre. Centraleuropa är riskområde, men Norge är ett lågriskområde. Men ingenstans går Din hund säker numera.

En tröst kan vara att max. 4% av fästingarna bär på TBE-viruset. Det är en relativt liten risk, men det otäcka är att TBE smittar omedelbart när fästingen bitit sig fast, till skillnad från Borellia-bakterien som ligger i fästingens mage.

Borrelia tar sig inte in i offrets blodbanor förrän kräkts (vilket den gör när den lämnar offret, eller om man dumt nog klämmer på fästingens kropp, genom att ta bort den på ett oförsiktigt sätt).

FINNS DET INGET VACCIN?

Nej, ännu inget godkänt sådant för hund.

HUR SER MAN OM HUNDEN ÄR SJUK?

Om hunden börjar halta lite grand, luktar illa ur munnen, blir hängig och tappar aptiten, får feber. Då är det sannolikt dags att ta sig till veterinären för åtgärd.

BÖR MAN TA BLODPROV?

Ja, det bör man om hunden visar påtagliga sjukdomssymptom. Veterinärer säger att det är ganska meningsöst att ta ett blodprov på en hund som är till synes frisk - alltså ännu ej insjuknat - eftersom provet ännu inte kommer påvisa smitta.

Här i Stockholm kostar blodprovet 1000 kronor!!!

Å andra sidan. Ju snabbare man insätter åtgärder, ett kraftigt penicillin, desto större chanser har hunden att tillfriskna.

Om man sätter in åtgärderna för sent, kan faktiskt hunden i olyckliga fall avlida.


VAR FINNS FÄSTINGARNA?

Fästingar finns ofta där det finns många rådjur. Här i Stockholm är det risk för fästing ute i Bromma, Ålsten, naturreservatet i Judarnskogen i Åkeshov och i hela Mälaröområdet, och ute i skärgården. I Norra Sverige fanns det förr om åren inga fästingar, men utbredningen av fästing har numera äve nått upp till Norrland.. Det finns också mycket farliga fästingar som börjat komma in till Sverige från Europa. Ett år då det regnat mycket kan man räkna med många fästingar.

Undvik att gå med hunden i halvhögt gräs, särskilt om gräset är vått!


FLERA FÄSTINGBURNA SJUKDOMAR

Det är den i Sverige vanligast förekommande fästingen, Ixodes ricinus, som kan bära såväl Borrelia som Ehrlichia.

Då både människa och hund kan smittas om de haft fästingar som varit infekterade är det av stor vikt att skydda sin hund, och därmed sig själv, från fästingar.

TBE (tick-born-encephalitis, dvs fästingburen hjärnhinneinflammation) - som tidigare nämnts ovan - är den FARLIGASTE formen som sprids med den vanliga fästningen och som varje år drabbar 50-100 svenskar.

TBE-infekterade fästingar förekommer nästan bara längs ostkusten och på vissa öar i Mälaren. Sjukdomssymtomen är influensaliknande med feber, värk i kroppen , huvudvärk och i sällsynta fall förlamning av enstaka extremiteter.

Dödsfall är sällsynta, men konvalescenstiden kan vara lång. Enstaka verifierade fall hos hund finns rapporterade.

Redan vid första angreppet tar sig TBE-smitta in i blodet, och även de små nymferna (1,5-2 mm i storlek) som knappt syns för blotta ögat kan - tvärtemot vad man tidigare trodde - vara TBE-spridare. De andra smittorna tar sig inte in i blodbanorna om man undviker att klämma fästingens kropp.

Värst är när fästingen sugit sig mätt och skall backa ut ur angreppspunkten, ty då kräks den för att släppa taget, och det är då den kan smitta hunden. Därför måste fästingen helst ha hittats och tagits bort inom 24 timmar!

BORRELIA

Bakterier som finns i fästingens magtarmkanal överförs via fästingens saliv, inom 24-48 timmar efter angreppet.
Alla fästingar har inte borreliabakterier i sin magtarmkanal. Andelen infekterade fästingar alltså varierar mellan ca 5-20 % i olika områden i landet. Sjukdomssymptomen varierar: alltifrån akut hälta till njurskador och hjärtpåverkan. Det vanligaste symtomet är dock hälta. Veterinären ställer diagnos med hjälp av symtom och blodprov, där man letar efter antikroppar.

Men som sagt, man kan inte ta blodprov (kostar 1000 kronor), förrän hunden visar påtagliga symptom. Smittan måste liksom "ta" för att visa sig i blodprovet.

EHRLICHIA

Organism som sprids via fästingbett, inom minst 24 timmar från angreppet.
Symtom vid infektion: feber, slöhet, dålig aptit och svårigheter att koordinera rörelserna. Diagnosen ställs med hjälp av symtom och blodprov. I ett visst skede av sjukdomen kan organismen ses i blodet med mikroskop, men även i det här fallet letar man efter antikroppar.

FÖREBYGG FÄSTINGANGREPP HOS DIN HUND

En hund som smittats med borrelia och/eller ehrlichia behandlas med antibiotika och blir oftast återställd. En del hundar verkar dock inte bli helt friska och måste ibland avlivas. Det bästa sättet att undvika dessa sjukdomar är att skydda hunden mot fästingar.

Ett sätt att göra det är att inte låta hunden vistas där det finns fästingar, vilket är svårt, eftersom det numera finns fästingar i stort sett överallt. Fästingarna sitter, som sagt var, i halvhögt gräs, särskilt om det förekommit mycket regn. Särskilt stor varning för fuktig ängsmark!

Ett bra sätt är alltså att använda de medicinska preparat som finns och som här nämnts.

Veterinärer säger att för hundar med tjock päls fungerar Exspot bäst. Men å andra sidan har det medlet det starkaste giftet.

Gå noga igenom hunden varje dag, ju snabbare en fästing plockas bort, desto mindre risk att den hinner överföra smitta.

Både borrelios och ehrlichiaos kan behandlas med antibiotika. De flesta djur som drabbats av borrelios eller ehrlichios tillfrisknar helt.

Endast ett mindre antal djur utvecklar kroniska symtom. Däremot finns det risk för att djuren kan bli infekterade på nytt.

Det är viktigt att komma ihåg att många djur som blir smittade inte heller visar några tecken på sjukdom.

Listan på sjukdomar kan göras mycket längre, och dessutom bidrar sannolikt fästingar till att sprida infektioner, vars existens man i dag inte har en aning om!

Lever i tre år

Ixodes ricinus, "den vanliga fästingen" - egentligen ett spindeldjur - är överförare av ett stort antal sjukdomar både hos djur och människa. Från det att äggen läggs tills fästingen är könsmogen tar det cirka tre år.

Det finns flera stadier av fästingens liv.

  • År 1 lägger honan flera tusen ägg. Larverna (smittfria) som kläcks från äggen "äter ett blodmål".

  • År 2 faller larverna till marken och utvecklas till nästa stadium som är "nymf".

  • År 3, efter att ha ätit ytterligare ett blodmål, utvecklas nymfen till vuxen fästing (ca 4 mm i storlek).

Lurar i gräset

Fästingen har inga egentliga ögon, men reagerar på ljus och mörker. Den kryper upp på ett grässtrå eller blad och väntar tills ett lämpligt värddjur passerar. När värddjuret nalkas uppfattar fästingen vibrationerna i marken, ljusförändringar, värddjurets värme och koldioxiden i utandningsluften från värddjuret, och försöker då krypa upp på värddjuret, för att sedan bita sig fast på lämpligt ställe.

To top of Page

Historik

För drygt 10 år sedan började fästingfebrarna sprida sig bland svenska hundar.
På senare år har även Norrlands kuster och inland drabbats, så nu finns ehrlichios och borrelios över hela landet.

Sannolikt är det fåglar som bidrar till spridningen. Idag går Du tyvärr inte säker med Din hund någonstans.

Det farliga med fästingangrepp på Din hund är att de fästingar som Din hund bär med sig i pälsen kan kliva över på Dig och suga blod och på så sätt smitta Dig!

När är det fästingsäsong?

Om vintern är varm blir fästingarna aktiva tidigt om våren för att sedan öka i antal under försommaren. I slutet av sommaren kan de vara ymnigt förekommande på vissa platser. Under höst och vinter är faran inte lika stor, men i frostfria områden förekommer det tyvärr fästingar året runt dock inte i samma stora omfattning som under sommarmånaderna juni-juli-augusti.

Mer om fästingar kan Du läsa på på Internet.

Sök med t ex http://www.google.com och skriv in sökordet "fästing" etc. På engelska heter de "ticks".

Det finns hur mycket text som helst att läsa om fästingar för den som har tid och intresse.
Det här är ett försök till en "kort", men uttömmande sammanfattning.

Brun hundfästing, en läskig fästing som kan hålla sig inomhus och som kan ställa till med en tidsödande sanering

Den bruna hundfästingen, Rhipicephalus sanguineus, är en fästing från de tropiska savannerna, som nu förekommer spridd över hela Syd- och Mellaneuropa, sällan utomhus, mest i bostäder och stall.

Den kan oturligt nog komma in i Sverige med viss import.

Fästingen trivs huvudsakligen på hund och behöver c:a 20 grader varmt för att föröka sig. På platser där fästingen trivs kan den finnas i 1 000-tals, t.ex. inomhus. I Sverige trivs fästingen bara inomhus. Har man fått in sådana fästingar, kan hund och hundägare drabbas av fästingar året runt.

Till utseendet är den bruna hundfästingen lik den vanliga fästingen (lxodes ricinus) i Sverige. Endast en specialist kan skilja den bruna hundfästingen från en vanlig, men om man drabbats av en ymnig förekomst av fästing inomhus, finns det alla skäl i världen att misstänka att man fått in den bruna hundfästingen. Saneringen sägs vara besvärlig och tidsödande.

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till Lihkkus huvudsida

-- Uppdaterad: 2013-06-10