Boktipset av Bill Leksén

Lihkkus Banner


HANDLING
Att visa hund på utställning
Författare: Mia Sandgren
Förlag: ICA bokförlag, 2005
ISBN 91-534-2444-1
Bunden, 112 sidor

Pris: 155 kronor inkl. frakt
Inköpsställe: www.adlibris.se

Det har under tidigare år varit tunnsått med böcker som ger handfasta tips om hur man bäst visar upp hund på utställning.
De två svenska böcker som funnits är slutsålda eller svåra att få tag på.

Efterlängtad är därför en relativt nyutkommen bok av Mia Sandgren, uppfödare, utställare, dog handler, ringsekreterare, exteriördomare.
I flera år har hon hållit kurser för blivande handlers (hunduppvisare).

Boken är ett måste för nybörjaren, men kanske även till nytta för gamla "ringrävar".

Hundutställningar syftar främst till att utvärdera ett avelsresultat. Varje utställd hund är ett resultat av en kombination som en uppfödare vill visa fram.

Men för att göra uppvisningen full rättvisa krävs mycket av uppvisaren.

Vad är en handler?

Det är ett engelskt ord som avser den som tränar och visar upp hund på hundutställning. En handler måste ha en speciell känsla för hundar och kunna ta fram de särdrag som kännetecknar rasen när den ska ställas upp och granskas av en domare. Det är denna hantering (handling) som Mia Sandgren beskriver.

Bokens fokus ligger på träning och inlärningsmoment med många utmärkta illustrationer. Utöver kapitlet om utställningsträning av den vuxna hunden, finns ett särskilt kapitel om valpträning för blivande utställningshundar.

Dessutom tar boken upp Junior Handling, dvs tävlingsformen för hundungdom upp till 16 års ålder. Boken går också noga igenom bedömningsordningen på en utställning, klasser, färgband, förberedelser, vad uppvisaren bör tänka på, hur hålla kopplet, lämplig klädsel, hur man bör gå och stå, så att domaren kan bedöma hundens rörelser på bästa sätt, etc etc.

Jag är själv ingen van utställare, men har ändå sett på flera utställningar att till och med mycket vana "ringrävar" inte alltid tänker på så elementära ting som att ta ut svängarna, eller att gå den s.k. triangeln så stilrent att domaren rätt kan bedöma hundens rörelser, eller att hålla lagom uppvisningshastighet (det är ju ingen hastighetstävling). Boken ger härvidlag mycket viktiga tips och råd.

Mycket nyttigt som står i den här boken kunde jag som nybörjare bara inhämta från engelskspråkig litteratur och genom att mödosamt vaska fram info på Internet. Jag hade verkligen behövt Sandgrens bok när vi började ställa ut vår svenska lapphund. Men på den tiden fanns den ännu inte utgiven.

I princip kan bra handling enklast sammanfattas med två ord:

VISA HUNDEN!

Dvs skym inte hunden från domaren. Visa hunden maximal sträcka och tid genom att ta ut cirkelradien och triangeln och att hålla rätt hastighet för din hund, så att den varken börjar galoppera eller sacka efter och gå fult.

Detta tar tid att lära sig!

Jag rekommenderar varmt denna bok för alla och envar som är intresserade av hundutställning, och särskilt nybörjare.

Bill Leksén
handler och husse till Kristallens Lihkku som vunnit 9 championat och 3 stora vinnartitlar på så lite som 18 officiella utställningar, de flesta internationella sådana och som dessförinnan aldrig ens hade besökt en hundutställning, eller sett en sådan på TV.

***

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till sidans topp

-- Uppdaterad: 2009-02-25